Ugrás a főmenüre.

Az élhetőbb Törökszentmiklósért– interjú dr. Juhász Enikő polgármester asszonnyal

Az alföldi település 2006-ban megválasztott vezetőjénél arról érdeklődtünk, milyen anyagi forrásokra támaszkodhat egy vidéki város Magyarországon, az uniós csatlakozás óta.

– Jász-Nagykun-Szolnok megye harmadik legnagyobb városának vezetőjeként milyen eredményekről számolhat be az elmúlt két év során?

Talán érdemes onnan kezdenem, hogy Törökszentmiklóson a rendszerváltás során – hasonlóan a térség más településeihez –, sajnos, jelentős munkaerő-felvevő cégek zártak be. Rengetegen vesztették el az állásukat a Barnevál, az Alföldi Gabona Rt., a Hűtőgépgyár és más nagy múltú állami cégek megszűnése vagy hanyatlása következtében. Az új évezred nagy kihívása éppen ezért a város „újjáélesztése” volt, alapvetően a hagyományos tevékenységekre koncentrálva. A kertészet, a bőrgyártás, az élelmiszergyártás, a finommechanika, a mezőgazdasági gépgyártás mind-mind olyan terület, ahol tökéletesen kiaknázható a hatalmas méretű szabad és gyakran szakképzett, tapasztalt szakemberekből álló munkaerőpiac.

Mindamellett, amikor 2006-ban polgármesterré választottak, abban a reményben vágtam neki a feladatnak, hogy Törökszentmiklós nemcsak kulturális, hanem gazdasági reneszánszát is éli majd – a 2008-as reneszánsz év ehhez kiváló apropót nyújt.

– Milyen forrásokra támaszkodhat a település újjászületése, ha tetszik, „reneszánsza” tekintetében?

Ha szó szerint venném a kérdést, azt mondhatnám, hogy egyrészt jelentős termálvízforrásaink vannak, amelyek idővel nemcsak a szabadidő eltöltésében vagy a gyógyászatban játszhatnak kiemelt szerepet, hanem a város hőenergia-ellátásában is. A környezettudatos gondolkodás ma már minden területen elsőrangú szerepet kap: terveink szerint az önkormányzati intézményeket hamarosan a termálkincs hőenergiájával fogjuk fűteni.

Természetesen az anyagi források megszerzése a megújulás másik előfeltétele. Ennek érdekében folyamatosan nyújtjuk be az EU-pályázatokat a legkülönbözőbb területeken. A polgármesteri hivatal, illetve több óvoda és szociális intézmény akadálymentesítésére negyvenmillió forintot nyertünk, nagy forgalmú utak felújítására kétszáznegyvenmilliót, húszmillió forintot további útfelújításokra, illetve hétmilliót az iskolakonyha tetőfelújítására.

Iskolarekonstrukcióra egyébként jelenleg is folyamatban van egy nyolcszázmillió forintos pályázat, továbbá belvízvédelemre is pályáztunk: itt is szükség van azonban önerőre, melyet jórészt a 2,5 milliárd forintos kötvénykibocsátás fedez majd. Ebből szeretnénk megoldani a városközpont rehabilitációját, egészségügyi intézmények rekonstrukcióját, a szakorvosi ellátás bővítését. Az egészségügyet különösen szívügyemként kezelem, hiszen magam is gyermekpszichiáter vagyok.

A kultúra terén a Törökszentmiklóson élő hátrányos helyzetűek megsegítésére speciális készségfejlesztésre adunk be pályázatot, illetve elindítjuk a romatanoda-programot, a helyi roma kisebbség felemelkedése érdekében.

A pályázatok figyelésében, előkészítésében, sőt, az elnyert projektek lebonyolításában is a Kvittek Zrt. segít nekünk.

– Hogyan kerültek kapcsolatba a céggel?

Egy közös kínai utunk során, ahol éppen az észak-alföldi települések távol-keleti kapcsolati lehetőségeit próbáltuk felmérni – egy állami támogatású kiküldetés keretében. Ennek nyomán számos kínai cég érdeklődik törökszentmiklósi befektetések után: egy lanzhou-i kertészet krizantémot szeretne termeszteni az Alföldön, egy kínai cipőgyár a helyi bőrdíszműgyártó hagyományaira építve szeretne üzletet kötni, továbbá szó van egy környezetkímélő fáradtolaj-újrahasznosító üzem létrehozásáról is. Október közepén érkezik a kapcsolatépítés érdekében egy kínai üzleti delegáció Törökszentmiklósra.

– Gratulálunk az eddigi eredményekhez és sok sikert a továbbiakhoz!

Minőség nélkül nem hatékony a disszemináció

Minőség nélkül nem hatékony a disszemináció

Petre Gyöngyi PR- és marketingszakember 21 éve van a pályán. Diplomáját áru­for­­gal­mi, másoddiplomáját marketing-szak­köz­gaz­dász szakon szerezte. Pályafutása alatt dolgozott az Egyesült Államokban, de kar­­rier­jét a hazai piacon építette. Nyolc éve dolgozik a Folio 2003 Reklámügynökség Kft.-nél, második éve a cég ügyvezető igazgatója.
tovább...

Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

Uniós támogatásból megvalósul  a Liget Apartman Hotel**** építése Szarvason.
tovább...

Cloud Computing

Cloud Computing

Szépen hangzik és még szebben magyarul: számítási felhő. A számítástechnika eme nem is annyira új fogalma a Financial Times szerint például hamarosan gyökeresen át fogja alakítani az üzleti világot.
tovább...

telefon: (+36-1) 311-12-66, fax: (+36-1) 331-06-62